Home Discussion Forum Tech Articles Other Articles Featured Rides Readers Rides Classifieds Shirts & Decals Parts Store

Ford Ranger Discussion Forum

Off-Road Truck Of The Month

'RICO9'
July 2014 OTOTM

Mini Truck Of The Month

'Cole' Dave'
July 2014 MTOTM
 

Go Back   The Ranger Station Forums > Styling & Electrical > Misc Electrical & Gauges

Misc Electrical & Gauges Post your speedometer, gauges, interior and non audio/video questions here.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 09-28-2010, 11:38 PM   #1
fire57dan
New Member
 
Join Date: Apr 2008
Location: Occidental CA
Posts: 26
Vehicle Year: 1986
Vehicle Make: Ford
Vehicle Model: Ranger 4x4
I use this vehicle for: Gets better mileage than the Powerstroke!
Rep Power: 13
fire57dan is on a distinguished road
Default Pulse wiper setting

I have an 86 ranger and the wiper only works on the fast setting, The pulse anf medium setting does not work at all. I figured it was the switch so I repaced that with a new one and still no change. I just found out about the wiper relay did not think of that before, Is it more likely that the relay is out or the motor?

Thanks,
Dan
__________________
1986 Ranger 4x4 4'' rough country lift, 31'' BFG Mud Terrains on Black Crawlers. Manual BW-1354 t-case swap, Painted Machine Gray, Custom fabricated headache rack and tailgate, Flowmaster dual exhaust 40 series, Brush guard, Galaxy 979 with dual whips, duraback coated front bumper, 100 gal transfer tank, electric cooling pusher fan.
fire57dan is offline   Reply With Quote
Forum Notices (Not shown to 'Premium Members')

 Reminder:

 We're looking for participants to help move our banner from Alaska to Florida: Click HERE.

 Click HERE to see the banner map.

 Want to become a Premium Member & not see these notices? Click HERE.

Want your truck considered for Truck Of The Month? Click HERE.

Don't forget to vote!

Old 09-29-2010, 10:43 AM   #2
rtg143
Member

 
rtg143's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Oregon
Posts: 820
Vehicle Year: 2002
Vehicle Make: Ford
Vehicle Model: F150 XLT
Rep Power: 25
rtg143 has a brilliant futurertg143 has a brilliant futurertg143 has a brilliant futurertg143 has a brilliant futurertg143 has a brilliant futurertg143 has a brilliant futurertg143 has a brilliant futurertg143 has a brilliant futurertg143 has a brilliant futurertg143 has a brilliant futurertg143 has a brilliant future
Default

Probably the wiper relay.
__________________
Bert
rtg143 is offline   Reply With Quote
Old 09-29-2010, 11:40 AM   #3
jhammel85
On here ignoring work

 
jhammel85's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: South NJ
Posts: 3,701
Vehicle Year: 1987
Vehicle Make: Ford
Vehicle Model: Ranger
I use this vehicle for: Daily Driver / Off Road from time to time
Rep Power: 10
jhammel85 has a spectacular aura aboutjhammel85 has a spectacular aura aboutjhammel85 has a spectacular aura about
Default

I would rule out the motor and say it could be the relay not switching on like it should.
jhammel85 is offline   Reply With Quote
Old 10-02-2010, 12:07 AM   #4
fire57dan
New Member
 
Join Date: Apr 2008
Location: Occidental CA
Posts: 26
Vehicle Year: 1986
Vehicle Make: Ford
Vehicle Model: Ranger 4x4
I use this vehicle for: Gets better mileage than the Powerstroke!
Rep Power: 13
fire57dan is on a distinguished road
Default

ok sounds logical because the motor is plenty strong on the fast setting.
__________________
1986 Ranger 4x4 4'' rough country lift, 31'' BFG Mud Terrains on Black Crawlers. Manual BW-1354 t-case swap, Painted Machine Gray, Custom fabricated headache rack and tailgate, Flowmaster dual exhaust 40 series, Brush guard, Galaxy 979 with dual whips, duraback coated front bumper, 100 gal transfer tank, electric cooling pusher fan.
fire57dan is offline   Reply With Quote
Old 10-02-2010, 01:05 AM   #5
kimcrwbr1
Member
 
kimcrwbr1's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: maplevalley WA
Posts: 5,330
Vehicle Year: 1983
Vehicle Make: ford
Vehicle Model: ranger
I use this vehicle for: DD tow boat
Rep Power: 25
kimcrwbr1 is a name known to allkimcrwbr1 is a name known to allkimcrwbr1 is a name known to allkimcrwbr1 is a name known to allkimcrwbr1 is a name known to allkimcrwbr1 is a name known to all
Default

It is possibly the govenor (relay). I added the delay wipers on my 83 I had to get the switch and the govenor. It plugged right in and works great. The govenor on mine was by the fuse block under the dash. Check your connectors for corrosion there are 4 wires to the motor red is hot all the time the key is on if your getting power in low and high positions it is the motor if not it is in the wires switch or govenor. I believe wht is high and dk/blu is low/pulse but not sure. Does the govenor click when have it on delay. I fought it forever trying to use a aftermarket delay finally went to the bone yard and pulled the govenor and switch and plugged it right in. I mounted the govenor on the duct for the floor vent it needs a good ground for it to work another possible problem.
__________________
it takes a nickle to go first class
when it stops hurting it will feel alot better
kimcrwbr1 is online now   Reply With Quote
Old 10-10-2010, 01:55 PM   #6
fire57dan
New Member
 
Join Date: Apr 2008
Location: Occidental CA
Posts: 26
Vehicle Year: 1986
Vehicle Make: Ford
Vehicle Model: Ranger 4x4
I use this vehicle for: Gets better mileage than the Powerstroke!
Rep Power: 13
fire57dan is on a distinguished road
Default

I got a used relay and installed it. Works great now. Thanks for all the help.
__________________
1986 Ranger 4x4 4'' rough country lift, 31'' BFG Mud Terrains on Black Crawlers. Manual BW-1354 t-case swap, Painted Machine Gray, Custom fabricated headache rack and tailgate, Flowmaster dual exhaust 40 series, Brush guard, Galaxy 979 with dual whips, duraback coated front bumper, 100 gal transfer tank, electric cooling pusher fan.
fire57dan is offline   Reply With Quote
Old 10-10-2010, 06:46 PM   #7
jhammel85
On here ignoring work

 
jhammel85's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: South NJ
Posts: 3,701
Vehicle Year: 1987
Vehicle Make: Ford
Vehicle Model: Ranger
I use this vehicle for: Daily Driver / Off Road from time to time
Rep Power: 10
jhammel85 has a spectacular aura aboutjhammel85 has a spectacular aura aboutjhammel85 has a spectacular aura about
Default

Awesome! Thanks for posting your results.
jhammel85 is offline   Reply With Quote
Old 10-10-2010, 07:05 PM   #8
kimcrwbr1
Member
 
kimcrwbr1's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: maplevalley WA
Posts: 5,330
Vehicle Year: 1983
Vehicle Make: ford
Vehicle Model: ranger
I use this vehicle for: DD tow boat
Rep Power: 25
kimcrwbr1 is a name known to allkimcrwbr1 is a name known to allkimcrwbr1 is a name known to allkimcrwbr1 is a name known to allkimcrwbr1 is a name known to allkimcrwbr1 is a name known to all
Default

Yea the only place I could find mine was at the bone yard glag you got it working.
__________________
it takes a nickle to go first class
when it stops hurting it will feel alot better
kimcrwbr1 is online now   Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump




All times are GMT -5. The time now is 06:05 PM.




1999-2014 / 959 Media LLC / All Rights Reserved